Riscuri în selecția și implementarea unui sistem ERP
Selecția unui sistem ERP fară o abordare riguroasă înseamnă să vă asumați nenumărate riscuri care pot apărea în toate fazele proiectului, riscuri ce conduc ...
Investiția în implementarea unui sistem informatic de tip ERP este o investiție pe termen lung (minim 5 - 10 ani) și aduce un avantaj competitiv major pentru organizație, daca soluția aleasa corespunde specificului activității firmei.
Selecția unui sistem informatic fară o abordare riguroasă înseamnă să vă asumați nenumărate riscuri care pot apărea în toate fazele proiectului, riscuri ce conduc la depășirea deadline-urilor și la costuri suplimentare, ce nu mai pot fi controlate.
În practică, de cele mai multe ori, alegerea sistemului ERP se face în urma mai multor prezentări realizate de diferiți furnizori de soluții ERP, prețul fiind un criteriu important în decizia finală. Organizațiile ignoră necesitatea de a defini foarte clar mai întăi procesele optime de afaceri, după care, pe baza acestor procese să realizeze selecția și implementarea sistemului ERP.
Ulterior, daca soluția aleasă nu corespunde cerințelor specifice, pentru diminuarea decalajelor dintre procesele de business standard din sistemul ERP selectat și procesele de business existente în organizație, fie:
Selecția unui sistem ERP fară o abordare riguroasă înseamnă să vă asumați nenumărate riscuri care pot apărea în toate fazele proiectului, riscuri ce conduc ...
Document fluxuri de lucru și cerințe
Diagrame fluxuri
Rapoarte și indicatori de performanță
Caiet sarcini
Raport evaluare furnizori
Recomandări echipă proiect, buget și plan proiect
Recomandări clauze contract (inclusiv criterii acceptantă)
Recomandări plan facturare
Listă riscuri proiect și modalități minimizare
Rapoarte stadiu proiect
Recomandări și observații livrabile
Recomandări procese verbale acceptanță
Structură import migrare date fișiere xls
Proceduri de lucru și control
Raport audit
Controlul procesului și rezultatelor finale. O atitudine proactivă ce va duce la o mai bună derulare a proiectului IT.
Consiliere neutră și evaluarea obiectivă a riscurilor proiectului. Este recomandată o părere independentă deoarece:
O mai bună valorificare a resurselor interne și degrevarea acestora de activități birocratice.
Implementarea în final a unei soluții cât mai apropiate de așteptările organizației (atât din punct de vedere al managementului cât și al utilizatorilor) și fară depășiri substanțiale în ceea ce privește bugetul.